udowodnij niewymierność
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
udowodnij niewymierność
załóż, że
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}+ \sqrt{5}= \frac{p}{q}}\) dla pewnych \(\displaystyle{ p,q \in \mathbb{N}}\)
potem przez podnoszenie do kwadratu itp. dojdź do sprzeczności.
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}+ \sqrt{5}= \frac{p}{q}}\) dla pewnych \(\displaystyle{ p,q \in \mathbb{N}}\)
potem przez podnoszenie do kwadratu itp. dojdź do sprzeczności.