Udowodnij ze:
1. Suma kwadratow dwoch liczb nieparzystych nie jest kwadratem liczby calkowitej.
2. Suma kwadratow dwoch kolejnych liczb naturalnych przy dzieleniu przez 4 daje reszte 1.
sumy kwadratow liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
sumy kwadratow liczb
\(\displaystyle{ (2n+1)^2+(2m+1)^2=4n^2 +4m^2 + 4n+ 4m+2=4(n^2+m^2+m+n) +2}\)Pumba pisze:1. Suma kwadratow dwoch liczb nieparzystych nie jest kwadratem liczby calkowitej.
Ta liczba jest podzielna przez dwa, a nie jest podzielna przez cztery, zatem nie może być kwadratem liczby całkowitej.
\(\displaystyle{ n^2+(n+1)^2=2n^2+2n+1=2n(n+1) +1}\)2. Suma kwadratow dwoch kolejnych liczb naturalnych przy dzieleniu przez 4 daje reszte 1.
Liczba \(\displaystyle{ n(n+1)}\) jest parzysta, zatem liczba \(\displaystyle{ 2n(n+1)}\) jest podzielna przez cztery, zatem liczba \(\displaystyle{ 2n(n+1)+1}\) daje resztę jeden z dzielenia przez cztery.
Q.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, o 22:31 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
sumy kwadratow liczb
za drugie dziekuje a do pierwszego mam kilka pytan:
1. 2n-1 i 2n+1 to kolejne liczby nieparzyste, a w zadaniu nie ma mowy o tym ze maja to byc kolejne dwie, nie powinno sie wiec tego jakos uogolnic?
2. powinno chyba byc \(\displaystyle{ 8n^{2}+2}\) ale to pewnie tylko przeoczenie
3. nie rozumiem uzasadnienia, dlaczego jesli jest podzielna przez 2 a nie jest przez 4 to nie moze byc kwadratem liczby calkowitej
bede wdzieczna za odpowiedz
1. 2n-1 i 2n+1 to kolejne liczby nieparzyste, a w zadaniu nie ma mowy o tym ze maja to byc kolejne dwie, nie powinno sie wiec tego jakos uogolnic?
2. powinno chyba byc \(\displaystyle{ 8n^{2}+2}\) ale to pewnie tylko przeoczenie
3. nie rozumiem uzasadnienia, dlaczego jesli jest podzielna przez 2 a nie jest przez 4 to nie moze byc kwadratem liczby calkowitej
bede wdzieczna za odpowiedz
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
sumy kwadratow liczb
Głupoty już poprawiłem .
Q.
Kwadrat liczby nieparzystej nie jest podzielny przez dwa, kwadrat liczby parzystej jest podzielny przez cztery, jeśli więc jakaś liczba jest podzielna przez dwa, a nie jest podzielna przez cztery, to nie może być ani kwadratem liczby parzystej, ani nieparzystej, czyli w ogóle nie może być kwadratem liczby całkowitej.Pumba pisze:3. nie rozumiem uzasadnienia, dlaczego jesli jest podzielna przez 2 a nie jest przez 4 to nie moze byc kwadratem liczby calkowitej
Q.