Średnia arytmetyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Średnia arytmetyczna
Jeżeli średnia arytmetyczna pięciu liczb: k,3,10,5,6 jest równa wartości modalnej to ile wynosi liczba k?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, o 21:52 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Średnia arytmetyczna
\(\displaystyle{ \frac{k+3+10+5+6}{5}=10}\).
To jest... - nie wiadomo co? Na pewno nie rozwiązanie zadania.
To jest... - nie wiadomo co? Na pewno nie rozwiązanie zadania.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, o 20:01 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 10:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Średnia arytmetyczna
Ha, żebym ja wiedział? Coś mi się uroiło. Przepraszam. Spróbuję jeszce raz.
Moda istnieje, więc \(\displaystyle{ k \in \{3,10,5,6\}}\). Średnia to \(\displaystyle{ \frac{k+3+10+5+6}{5}=\frac{k+24}{5}.}\) Sprawdzamy po kolei dla k = 3, k = 10,...,k = 6. Dopiero ta ostatnia wartość spełnia warunki zadania.
Moda istnieje, więc \(\displaystyle{ k \in \{3,10,5,6\}}\). Średnia to \(\displaystyle{ \frac{k+3+10+5+6}{5}=\frac{k+24}{5}.}\) Sprawdzamy po kolei dla k = 3, k = 10,...,k = 6. Dopiero ta ostatnia wartość spełnia warunki zadania.