Średnia rtmetyczna trzecz ułamków

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Agu?91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Średnia rtmetyczna trzecz ułamków

Post autor: Agu?91 »

Średnia artmetyczna trzech ułamków jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Jeśli dwoma ułamkami spośród trzech są \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), to ile równy jest trzeci ułamek?
Ann19901
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 paź 2009, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 2 razy

Średnia rtmetyczna trzecz ułamków

Post autor: Ann19901 »

\(\displaystyle{ \frac{\frac{2}{5} + \frac{1}{4} + a_{3}} {3}} = \frac {1}{3}}\)

wyliczasz \(\displaystyle{ a_{3}}\) co jest trzecią liczba.
ODPOWIEDZ