Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
Uzasadnij, że liczby 250 nie można przedstawić w postaci różnicy kwadratów dwóch liczb całkowitych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=250}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=250}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=250}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
Ogólniej - żadnej liczby postaci \(\displaystyle{ 4n+2}\) nie można przedstawić w postaci różnicy kwadratów liczb całkowitych. Gdyby bowiem było:
\(\displaystyle{ x^2-y^2= 4n+2}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-y)(x+y) = 4n+2}\)
to zauważmy, że lewej strony mamy dwa czynniki tej samej parzystości. Jeśli oba są nieparzyste, to lewa strona jest nieparzysta, a prawa parzysta - sprzeczność. Jeśli oba są parzyste to lewa strona jest podzielna przez cztery, a lewa nie - sprzeczność. Kończy to dowód.
Q.
\(\displaystyle{ x^2-y^2= 4n+2}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-y)(x+y) = 4n+2}\)
to zauważmy, że lewej strony mamy dwa czynniki tej samej parzystości. Jeśli oba są nieparzyste, to lewa strona jest nieparzysta, a prawa parzysta - sprzeczność. Jeśli oba są parzyste to lewa strona jest podzielna przez cztery, a lewa nie - sprzeczność. Kończy to dowód.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
a skąd się wzięło \(\displaystyle{ 4n+2}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
Liczba \(\displaystyle{ 250}\) daje resztę \(\displaystyle{ 2}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 4}\), zatem jest postaci \(\displaystyle{ 4n+2}\).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
Uzasadnij, że liczba 250 nie można przedstawić w postaci...
ale dlaczego przez \(\displaystyle{ 4}\) a nie np. przez \(\displaystyle{ 5}\)?