Element zerowy zbioru R.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

Element zerowy zbioru R.

Post autor: _Mithrandir »

Mam aksjomaty dodawania w R (czy coś takiego):

1. \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y \in R} x+y=y+x}\)

2. \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y,z \in R} (x+y)+z=x+(y+z)}\)

3. \(\displaystyle{ \bigvee\limits_{ \partial \in R}\bigwedge\limits_{x \in R} x + \partial =x}\)

Aksjomat 3. zapewnia istnienie co najmniej jednego elementu zerowego. Aksjomat 1. pozwala zaś pokazać, że istnieje dokładnie jeden taki element: 0.

Może mi ktoś to "pokazać" pokazać?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Element zerowy zbioru R.

Post autor: Zordon »

załóżmy że są dwa zera, \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wtedy:
\(\displaystyle{ a=a+b=b+a=b}\)
korzystamy kolejno z aksjomatu 3, 1, 3, i mamy ze te zera sa równe. Więc jest tylko jedno.
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

Element zerowy zbioru R.

Post autor: _Mithrandir »

A jak udowodnić, że w zbiorze R istnieje tylko jeden element przeciwny do x?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Element zerowy zbioru R.

Post autor: Wasilewski »

Oznaczmy elementy przeciwne do x przez \(\displaystyle{ y_{1} \ oraz \ y_{2}}\). Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ y_{2} = (y_{1} +x) + y_{2} = y_{1} + (x+y_{2}) = y_{1}}\)
Czyli nie może być dwóch różnych elementów przeciwnych.
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

Element zerowy zbioru R.

Post autor: _Mithrandir »

Dzięki Wam za pomoc
ODPOWIEDZ