Udowodnić, że jedynie zera spełniają równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Khamell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sty 2008, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczerców
Podziękował: 3 razy

Udowodnić, że jedynie zera spełniają równanie

Post autor: Khamell »

Mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam to zadanko:

Udowodnić, że jedynymi liczbami całkowitymi x, y, z spełniającymi równanie \(\displaystyle{ 3x ^{2} + y ^{2} + z ^{2} = 2x(y+z)}\) są liczby x=0, y=0, z=0.

Proszę o wskazówkę, jak się za to zabrać. Ewentualnie rozwiązanie z jakimś opisem, co, dlaczego. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 13:18 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Udowodnić, że jedynie zera spełniają równanie

Post autor: xanowron »

Wymnóż prawą stronę, przerzuć na lewo, rozbij \(\displaystyle{ 3x^{2}}\) na \(\displaystyle{ x^{2}+x^{2}+x^{2}}\) i zwiń we wzory skróconego mnożenia.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Udowodnić, że jedynie zera spełniają równanie

Post autor: kaszubki »

\(\displaystyle{ 3x ^{2} + y ^{2} + z ^{2} = 2x(y+z) \Leftrightarrow x^2 + x^2 - 2xy + y^2 + x^2 - 2xz + z^2 = 0 \Rightarrow x^2 + (x-y)^2 + (x-z)^2 = 0}\), a skoro kwadraty są nieujemne, to wszystkie muszą być równe 0, czyli x=0, y=x=0, z=x=0.
ODPOWIEDZ