Dowód niewymierności liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tranto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy

Dowód niewymierności liczby

Post autor: tranto »

Twierdzenie: \(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{2}}}\) jest liczbą niewymierną.

Mój dowód (nie wprost):

Hipoteza: \(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{2}} = \frac{p}{q}}\), przy czym \(\displaystyle{ p , q \in Z \wedge q \neq 0.}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{2}} = \frac{p}{q}}\)

\(\displaystyle{ 1+\sqrt{2} = \frac{p^2}{q^2}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{p^2}{q^2} -1}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{p^2 - q^2}{q^2}}\)

Ostatnia równość dowodziłaby wymierności liczby \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), a więc otrzymaliśmy sprzeczność, która kończy dowód - twierdzenie jest prawdziwe.


Czy dowód jest poprawny? Czy trzeba dodać do tego jeszcze jakiś komentarz?
Zastanawiam się, czy można tutaj założyć znajomość niewymierności pierwiastka z dwóch?

I przy okazji (nie wiem, gdzie powinnam umieścić to pytanie): co mam rozumieć przez zdanie: "x jest nieparzystą potęgą liczby naturalnej"? Czy to, że x można zapisać w postaci \(\displaystyle{ a^b}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in N}\) i b jest nieparzyste? Jeśli tak, to każda liczba naturalna będzie nieparzystą potęgą liczby naturalnej?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Dowód niewymierności liczby

Post autor: Zordon »

dowód poprawny, a co do reszty to dobrze myslisz, każda liczba naturalna \(\displaystyle{ n=n^1}\)
ODPOWIEDZ