Witam,
Mam problem z dwoma kongruencjami:
1:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 9 mod 22 \\ x \equiv 6 mod 21 \\ x \equiv 8 mod 25 \end{cases}}\)
2:
\(\displaystyle{ x^{2} \equiv 1 mod 65}\)
w pierwszej policzyłem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 405 mod 462 \\ x \equiv 8 mod 25 \end{cases}}\)
i potem: \(\displaystyle{ 380x \equiv 5121 mod 11550}\)
i co teraz? kongruencja nie ma rozwiazania?
natomiast co do numeru 2 - nie mam pojęcia jak ją ugryźć - jakieś pomysły?
dwie kongruencje
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
dwie kongruencje
1.
wypisując liczby postaci:
\(\displaystyle{ 9+22i\\
6+21i\\
8+25i}\)
dostajemy najmniejszą wspólną liczbę 9183
a więc rozwiązaniem będą liczby
\(\displaystyle{ x=9183 +22 \cdot 21 \cdot 25 \cdot i}\)
2.
\(\displaystyle{ x= \pm \sqrt{1+65i}}\)
dla \(\displaystyle{ i \ge 0}\)
wypisując liczby postaci:
\(\displaystyle{ 9+22i\\
6+21i\\
8+25i}\)
dostajemy najmniejszą wspólną liczbę 9183
a więc rozwiązaniem będą liczby
\(\displaystyle{ x=9183 +22 \cdot 21 \cdot 25 \cdot i}\)
2.
\(\displaystyle{ x= \pm \sqrt{1+65i}}\)
dla \(\displaystyle{ i \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
dwie kongruencje
Do pierwszego można użyć algorytmu z .
W drugim mamy równoważnie:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1) \equiv 0 \mod 65}\)
Jeśli szukamy rozwiązań w przedziale \(\displaystyle{ [0,65)}\) to widać, że \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=64}\) są ok oraz że innych rozwiązań nie ma.
Q.
W drugim mamy równoważnie:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1) \equiv 0 \mod 65}\)
Jeśli szukamy rozwiązań w przedziale \(\displaystyle{ [0,65)}\) to widać, że \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=64}\) są ok oraz że innych rozwiązań nie ma.
Q.