Witam, ostatnio nie było mnie na matematyce, a klasa robiła takie o to równanie, które ponoć rozwiązywała profesorka:
\(\displaystyle{ xy-y+x+1=0}\)
\(\displaystyle{ y(x-1)=-x-1}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{-x-1}{x-1} = - \frac{x+1}{x-1} = - \frac{x-1+2}{x+1} = -[\frac{x-1}{x-1} + \frac{2}{x-1}]}\)
\(\displaystyle{ y= -[1 + \frac{2}{x-1}]}\)
I teraz mam dwa pytania:
- skąd w ogóle wzięła się w tym równaniu dwójka?
- w jaki sposób w trzeciej linijce po drugim znaku "=" w mianowniku mamy \(\displaystyle{ x-1}\), po trzecim "=" mamy już \(\displaystyle{ x+1}\), zaś po czwartym "=" znów mamy \(\displaystyle{ x-1}\)??
I teraz prośba czy ktoś mógłby mi przedstawić rozwiązanie takiego równania:
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie:
\(\displaystyle{ xy-2y+x-5=0}\)
Z góry dziękuję za pomoc!
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie...
x+1=x-1+2- skąd w ogóle wzięła się w tym równaniu dwójka?
w mianowniku powinno byc caly czas x-1, musiales zle przepisac- w jaki sposób w trzeciej linijce po drugim znaku "=" w mianowniku mamy x-1, po trzecim "=" mamy już x+1, zaś po czwartym "=" znów mamy x-1??
2.
tresc powinna brzmiec inaczej, bo jesli tak ma byc jak wyzej napisales to odpowiedz to: nieskonczenie wiele par (x'y) spelnia to rownanie, bo funkcja: \(\displaystyle{ = \frac{5-x}{x-2}}\) jest funkcja ciagla dla \(\displaystyle{ x \neq 2}\) (narysuj sobie wykres i zobaczysz sam)Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie:\(\displaystyle{ xy-2y+x-5=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kasina Wielka
- Podziękował: 12 razy
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie...
Witaj, dzięki za szybką odpowiedź, teraz już wiem skąd się wzięło to 2
Co do polecenia to rzeczywiście pomyliłem się, gdyż brzmi ono:
Co do polecenia to rzeczywiście pomyliłem się, gdyż brzmi ono:
Znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające to równanie:
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 18:40 przez rasoir16, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie...
to zmienia wiele:
\(\displaystyle{ y= \frac{5-x}{x-2}= \frac{3}{x-2} -1}\), najszybciej bedzie narysowac wykres i je odczytac, lub wiedziec ze liczba bedzie calkowita, jesli 3/(x-2) bedzie calkowite, czyli tylko dla:
\(\displaystyle{ \pm 1;3;5}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{5-x}{x-2}= \frac{3}{x-2} -1}\), najszybciej bedzie narysowac wykres i je odczytac, lub wiedziec ze liczba bedzie calkowita, jesli 3/(x-2) bedzie calkowite, czyli tylko dla:
\(\displaystyle{ \pm 1;3;5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kasina Wielka
- Podziękował: 12 razy
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie...
Wytłumaczysz mi dlaczego? Skąd to 3 i -1 na końcu?Czoug pisze: \(\displaystyle{ y= \frac{5-x}{x-2}= \frac{3}{x-2} -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Znajdź wszystkie liczby spełniające równanie...
Tak samo jak w pierwszym przykładzie który podałeś, tylko tutaj Czoug nie rozpisywał dokładnie tego tylko od razu podał potrzebną postać.