Dowód z liczbami całkowitymi
Dowód z liczbami całkowitymi
wykaż, ze jesli do iloczynu dwoch kolejnych liczb calkowitych odejmniemy trzykrotnosc mniejszej z nich, to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb pomniejszony o jeden
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 11:40 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dowód z liczbami całkowitymi
no znam ale jak to olibczyc?
-- 3 paź 2009, o 12:07 --
bo trzeba skorzystac z bokó tego kwadratu. a ja nie bardzo wiem jak-- 3 paź 2009, o 12:22 --jak mozna to prosze o rozwiazanie
-- 3 paź 2009, o 12:07 --
bo trzeba skorzystac z bokó tego kwadratu. a ja nie bardzo wiem jak-- 3 paź 2009, o 12:22 --jak mozna to prosze o rozwiazanie
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dowód z liczbami całkowitymi
zacznijmy po kolei. Pole trójkąta \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot x \cdot y}\).
Załóżmy że x to podstawa trójkąta a y to wysokość.
Czemu na rysunku będzie równać się x a czemu y?
Załóżmy że x to podstawa trójkąta a y to wysokość.
Czemu na rysunku będzie równać się x a czemu y?
Dowód z liczbami całkowitymi
bokom tego trójkąta
-- 3 paź 2009, o 12:30 --
sorka nie tak-- 3 paź 2009, o 12:31 --nie wiem ;/ mozesz mi to wytlumaczyc?
-- 3 paź 2009, o 12:30 --
sorka nie tak-- 3 paź 2009, o 12:31 --nie wiem ;/ mozesz mi to wytlumaczyc?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dowód z liczbami całkowitymi
Jeśli dobrze odczytuje rysunek to podstawa trójkąta czyli x=b. To ile wynosi y (wysokość trójkąta)?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dowód z liczbami całkowitymi
Zastanów się. y wynosi połowę y?
Masz na pewno rysunek przed sobą. Ile z Twoich oznaczeń wynosi wysokość tego trójkąta?
Masz na pewno rysunek przed sobą. Ile z Twoich oznaczeń wynosi wysokość tego trójkąta?
Dowód z liczbami całkowitymi
nie wiem . nie rozumiem tego zadania . y to wysokosc czyli y=a ?
-- 3 paź 2009, o 13:16 --
mozesz po rpodtu to rozwiazac i ja juz wtedy zrozumiem
-- 3 paź 2009, o 13:42 --
??-- 3 paź 2009, o 13:47 --jak mozesz to mito roziwaz bede bardzo wdzieczna
-- 3 paź 2009, o 13:16 --
mozesz po rpodtu to rozwiazac i ja juz wtedy zrozumiem
-- 3 paź 2009, o 13:42 --
??-- 3 paź 2009, o 13:47 --jak mozesz to mito roziwaz bede bardzo wdzieczna
Dowód z liczbami całkowitymi
a mogbys napisac mi cale rozwiazanie? prosze
-- 3 paź 2009, o 15:00 --
nie bo to kwadrat
-- 3 paź 2009, o 15:00 --
tak mi sie wydaje-- 3 paź 2009, o 15:02 --tak mi sie wydaje
-- 3 paź 2009, o 15:00 --
nie bo to kwadrat
-- 3 paź 2009, o 15:00 --
tak mi sie wydaje-- 3 paź 2009, o 15:02 --tak mi sie wydaje
Dowód z liczbami całkowitymi
b po prawej stronie to bok czworokata.a rysunek jest poprawny.
-- 3 paź 2009, o 15:06 --
w odp. wychodzi ze pole trojkata \(\displaystyle{ = \frac{1}{2} (a-b)^2}\)
-- 3 paź 2009, o 15:06 --
w odp. wychodzi ze pole trojkata \(\displaystyle{ = \frac{1}{2} (a-b)^2}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 15:33 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .