Witam, mam problem z takim zadaniem:
Wykazać, że każda liczba \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \backslash \left\{ 0 \right\}}\) ma jednoznaczne przedstawienie w postaci \(\displaystyle{ x = s \cdot m \cdot 2 ^{c}}\) , gdzie \(\displaystyle{ s \in \left\{ -1,1 \right\}}\) , \(\displaystyle{ c \in \mathbb{Z}}\) , a \(\displaystyle{ m in left[ frac{1}{2},1
ight)}\)
proszę o pomoc...
Wykaż, że każda liczba jest postaci..
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykaż, że każda liczba jest postaci..
Każda liczba dodatnia \(\displaystyle{ x}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k}\) całkowitego spełnia nierówność:
\(\displaystyle{ 2^{k-1} \leq x < 2^{k}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \leq \frac{x}{2^k} < 1}\)
Wystarczy więc położyć:
\(\displaystyle{ m= \frac{x}{2^k}, c=k, s=1}\)
Analogicznie dla ujemnych.
Q.
\(\displaystyle{ 2^{k-1} \leq x < 2^{k}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \leq \frac{x}{2^k} < 1}\)
Wystarczy więc położyć:
\(\displaystyle{ m= \frac{x}{2^k}, c=k, s=1}\)
Analogicznie dla ujemnych.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Wykaż, że każda liczba jest postaci..
gdybyś mógł jeszcze dla nich rozpisać, byłbym bardzo wdzięczny, bo nie wiem jak to zapisać, gdy \(\displaystyle{ m in [ frac{1}{2}, 1)}\)..Qń pisze: Analogicznie dla ujemnych.
z góry dziękuję