witam,
mam problem z jednym zadankiem, a mianowicie:
wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y spełniających równanie
\(\displaystyle{ xy - 2y + x - 5 = 0}\)
z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu, bądź cenne wskazowki ktore pozwolą mi zrobic to samemu )
pozdrawiam
Teequila
wyznacz pary
- teequila
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ST
- Podziękował: 2 razy
wyznacz pary
a takie pytanie, skad wzielo sie to x(y - 1) , jeśli w treści mamy +x ?
edit:
rozwiązałem na swój sposób i tym razem zgadza się z odpowiedziami, więc coś poszło nie tak w odpowiedzi wyżej ;| mój sposób:
\(\displaystyle{ xy - 2y + x - 5 = 0}\)
\(\displaystyle{ xy - 2y + x - 2 = 3}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(y+1) = 3}\)
a więc pary następujące:
1. 3 ^ 2
2. 5 ^ 0
3. 1 ^-4
4. -1^ 0
edit:
rozwiązałem na swój sposób i tym razem zgadza się z odpowiedziami, więc coś poszło nie tak w odpowiedzi wyżej ;| mój sposób:
\(\displaystyle{ xy - 2y + x - 5 = 0}\)
\(\displaystyle{ xy - 2y + x - 2 = 3}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(y+1) = 3}\)
a więc pary następujące:
1. 3 ^ 2
2. 5 ^ 0
3. 1 ^-4
4. -1^ 0