zaokrąglanie liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: madzik76 »

zadanie1
1652727,94
1352908,43
Zapisz te wielkości z dokładnoscią do;a)tysięcy złotych
b)dziesiatek tysięcy zlotych
zadanie2
podane liczby zaokrąglij:
do jednosci,do czzęści dziesiątych
3,146
56,07
0,532
510,954
19,763
zadanie3
Każdą z podanych liczb zaokrąglij do części setnych.
a=0,321
b=12,798
c=9,997
d=2,(5)
e=(23)
dzięki za pomoc
afugssa

zaokrąglanie liczb

Post autor: afugssa »

Zaokrąglanie polega na:
-odrzuceniu lub zastąpieniu zerami pewnej ilości cyfr końcowych danej liczby
-zwiększeniu ostatniej z pozostałych cyfr o jeden, jeśli kolejna cyfra liczby pierwotnej była większa lub równa 5.
Spróbuj sama zaokrąglić którąś z tych liczb, to Ci powiem czy dobrze. Pozdrawiam!
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: madzik76 »

zadanie 3
0,321-0,320
12,798-12,8
9,997-10,00
afugssa

zaokrąglanie liczb

Post autor: afugssa »

Dobrze! Jedna uwaga - jeżeli na końcu (po przecinku) jest zero to nie musisz go pisać. Tzn:
\(\displaystyle{ 0,321 \approx 0,32}\)
\(\displaystyle{ 12,798 \approx 12,8}\)
\(\displaystyle{ 9,997 \approx 10}\)
Pozdrawiam!
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: madzik76 »

to proszę o pomoc w pozostałych ,bo sie całkowicie pogubiłam
afugssa

zaokrąglanie liczb

Post autor: afugssa »

Z czym się pogubiłaś? Zrobiłaś to dobrze, tylko te 0 nie są potrzebne. Spróbuj zrobić pozostałe.
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: madzik76 »

zadanie2
zaokrądlenie do jedności i do części dziesiątych
3,146 3 3,1
56,07 55 56
0,532 0 0,5
510,954 510 511
19,763 20 19,8
ale z zadaniem 1 to naprawde nie poradzę sobie
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: jarzabek89 »

Tylko przykład pierwszy i ostatni jest dobrze.
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: madzik76 »

zadanie 1
1652727,94 1653000 1652800
1352908,43 1351000 1353000
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: jarzabek89 »

Widzę że tego w ogóle nie czujesz
Zad1
1652727,94 1653000 to jest ok, ale 1652800 już nie, bo jak sobie zaokrąglimy do dziesiatek tysięcy zlotych otrzymamy 1650000, teraz rozumiesz?
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

zaokrąglanie liczb

Post autor: madzik76 »

nie za bardzo ,ale dzięki
irka1963
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 paź 2009, o 14:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

zaokrąglanie liczb

Post autor: irka1963 »

Witam! chciałam się zorientować czy poradziłam sobie z powyższymi zadaniami. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam!

zad 1.
a) 1653000
1353000
b) 165 0000
135 0000
zad 2.
a) 3;56;1;511;20
b) 3,1 ; 56,1 ; 0,5 ; 511 ; 19,8

zad 3.
a) 0,32
b) 12,8
c) 10
d) 2,56
e) 23
ODPOWIEDZ