Wykaż, że pierwiastek z 3 należy do liczb niewymiernych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Lamb3rt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Wykaż, że pierwiastek z 3 należy do liczb niewymiernych

Post autor: Lamb3rt »

Jak w temacie, czyli:

\(\displaystyle{ \sqrt{3} \in NW}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wykaż, że pierwiastek z 3 należy do liczb niewymiernych

Post autor: Nakahed90 »

Przeprowadź dowód nie wprost i dojdź do sprzeczności.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż, że pierwiastek z 3 należy do liczb niewymiernych

Post autor: »

Metoda alternatywna:
Użyj wyszukiwarki!

Q.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Wykaż, że pierwiastek z 3 należy do liczb niewymiernych

Post autor: Gacuteek »

Udowodnij że \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) nie należy do liczb wymiernych, czyli nie można przedstawić go w postaci \(\displaystyle{ \frac{m}{n} \ gdzie\ m, n \in C \wedge n \neq 0}\)
ODPOWIEDZ