Ciekawe równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Ciekawe równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ p>2}\) bedzie liczba pierwsza, oraz \(\displaystyle{ q=p+8}\) także jest liczba pierwsza.
Znajdz wszystkie (całkowito liczbowe) rozwiazania równania
\(\displaystyle{ x^2=y^4+pq}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ciekawe równanie

Post autor: Inkwizytor »

mol_ksiazkowy pisze:Niech \(\displaystyle{ p>2}\) bedzie liczba pierwsza, oraz \(\displaystyle{ q=p+8}\) także jest liczba pierwsza.
Znajdz wszystkie (całkowito liczbowe) rozwiazania równania
\(\displaystyle{ x^2=y^4+pq}\)
Skoro p i q sa pierwsze i różne (q>p) to są względnie pierwsze, stąd ich iloczyn pq ma następujące dzielniki: 1, p, q, pq:
\(\displaystyle{ x^2-y^4=pq \\
(x-y^2)(x+y^2)=pq}\)


1. jeśli \(\displaystyle{ x-y^2=1}\) to \(\displaystyle{ x+y^2=pq}\)
2. jeśli \(\displaystyle{ x-y^2=pq}\) to \(\displaystyle{ x+y^2=1}\)
3. jeśli \(\displaystyle{ x-y^2=p}\) to \(\displaystyle{ x+y^2=q}\)
4. jeśli \(\displaystyle{ x-y^2=q}\) to \(\displaystyle{ x+y^2=p}\)

Ponieważ \(\displaystyle{ q>p}\) oraz \(\displaystyle{ pq>1}\) a \(\displaystyle{ y^2 \ge 0}\) przypadki 2. i 4. odpadają
Dalej sobie poradzisz. Dany podpunkt 1. lub 3. weź w klamrę i np.: popróbuj metody przeciwnych współczynników
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

Ciekawe równanie

Post autor: pawelsuz »

Dalej sobie poradzisz. (...)popróbuj metody przeciwnych współczynników
W kierunku mola brzmi to troche dziwnie:P
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ciekawe równanie

Post autor: Inkwizytor »

pawelsuz pisze: W kierunku mola brzmi to troche dziwnie:P
ke?
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

Ciekawe równanie

Post autor: pawelsuz »

Myśle, że mol rozwiązał to zadanie i wrzucił na forum, bo mu się spodobało:>
ODPOWIEDZ