Liczby naturalne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Liczby naturalne

Post autor: Chromosom »

1. Dla jakich \(\displaystyle{ n\in N}\) liczba \(\displaystyle{ n^2+4n-8}\) jest kwadratem liczby naturalnej?
2. Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168, a największy ich wspólny dzielnik równa się 24. Znajdź te liczby.
Nie znam żadnych metod, którymi można rozwiązać te zadania, dziękuję za pomoc:)
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Liczby naturalne

Post autor: M_L »

pipol

Liczby naturalne

Post autor: pipol »

1) \(\displaystyle{ (n+2-p)(n+2+p)=12}\)
heidi44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Liczby naturalne

Post autor: heidi44 »

zad.2.
m,n= szuk. liczby naturalne+
m+n=168
D=NWD(m,n)=24
m=D*a=24a
n=D*b=24b
m,n należą do N+ i są względnie pierwsze
24a+24b=168
a+b=7
1.) a=3, b=4
m=3*24=72
n=4*24=96
lub
2.) a=2, b=5
m=2*24=48
n=5*24=120
lub
3.) a=1, b=6
m=24
n=6*24=144
ODPOWIEDZ