Witam, proszę o podanie wytłumaczenia dla zadań:
Wykonaj działania i wykonaj redukcje wyrazów podobnych
\(\displaystyle{ 8 + 3(5 - x ^{2})(x ^{2} - 5) - (x ^{2} -8)^{2} + (4x ^{2} + 2x -1)(x ^{2}-1) +2x}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^{3} - (2x -3)^{2} - (x+3)^{2} +2(x - 2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ (2x - 1)^{3} - (x+1)^{3} + (x +2)^{3} - (x + 2)(x^{2} +2x +4)}\)
\(\displaystyle{ (2x - 3y)^{2} - (3x-y)(3x+y) + (x - 2y)^{2} - (8x - 7y)(-2y)}\)
Proszę o szybką pomoc ponieważ jutro mam sprawdzian a nauczyciel zamiast tłumaczyć lekcje opopwiada kawały. W 1 klasie TE miałem 4 z matematyki i w miarę wszystko rozumiałem a teraz zmienili nauczyciela i nie wiem co robić. Proszę też o poradę co można zrobić aby zmienili nam nauczyciela?
Wzory skróconego mnożenia
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 paź 2008, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wzory skróconego mnożenia
Z tego co widzę to przyda Ci się tutaj:
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (a \pm b)^{2}=a^{2} \pm 2ab+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ (a \pm b)^{3}=a^{3} \pm 3a^{2}b+3ab^{2} \pm b^{3}}\)
\(\displaystyle{ (a-b)=-(b-a)}\)
Co do nauczyciela to jeżeli cała klasa (wszystkie klasy które z nim mają) będą chciały zmiany/powrotu do starego nauczyciela to powinno na luzie dać się z dyrekcją załatwić.
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (a \pm b)^{2}=a^{2} \pm 2ab+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ (a \pm b)^{3}=a^{3} \pm 3a^{2}b+3ab^{2} \pm b^{3}}\)
\(\displaystyle{ (a-b)=-(b-a)}\)
Co do nauczyciela to jeżeli cała klasa (wszystkie klasy które z nim mają) będą chciały zmiany/powrotu do starego nauczyciela to powinno na luzie dać się z dyrekcją załatwić.