Rozwiązania pewnego równania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiązania pewnego równania

Post autor: matemix »

Mamy wyrażenie \(\displaystyle{ \frac {(k \cdot 2^{a}-1) \cdot 2^{n} + 1}{k} = 3^{m}}\). Wszystkie zmienne to liczby naturalne. Czy równanie ma inne rozwiązania oprócz tych które znam? Oto one:

1. \(\displaystyle{ \frac {(1 \cdot 2^{1}-1) \cdot 2^{1} + 1}{1} = 3^{1}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac {(1 \cdot 2^{1}-1) \cdot 2^{3} + 1}{1} = 3^{2}}\)
3. \(\displaystyle{ \frac {(3 \cdot 2^{1}-1) \cdot 2^{4} + 1}{3} = 3^{3}}\)
ODPOWIEDZ