związek między liczbami,a ich nwd i nww

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

związek między liczbami,a ich nwd i nww

Post autor: madzik76 »

Prosze o pomoc.
Jaki jest związek między liczbami 260 i 380,a ich NWD i NWW?
Wyszło mi tak:
NWD=20
NWW=4940
Nie wiem jak odpowiedzieć na to pytanie.Dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

związek między liczbami,a ich nwd i nww

Post autor: Zordon »

zachodzi ogólnie \(\displaystyle{ a\cdot b=NWD(a,b)\cdot NWW(a,b)}\)
dla całkowitych \(\displaystyle{ a,b}\)
madzik76
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płońsk
Podziękował: 6 razy

związek między liczbami,a ich nwd i nww

Post autor: madzik76 »

dzięki ,nie pomyślałam o tym
ODPOWIEDZ