zadanie 1:Zapisz liczbę w postaci ułamka zwykłego: a) \(\displaystyle{ 1,(5)}\); b)\(\displaystyle{ 1,0(5)}\); c)\(\displaystyle{ 1,(05)}\); d)\(\displaystyle{ 10,(51)}\); e) \(\displaystyle{ 0,(189)}\); f) \(\displaystyle{ 0,1(89)}\)
zadanie 2: Rozłóż liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) na czynniki pierwsze, nastepnie wyznacz \(\displaystyle{ NWW}\) i \(\displaystyle{ NWD (a,b)}\):
a)\(\displaystyle{ a = 24, b = 60}\); b)\(\displaystyle{ a = 429, b = 143}\); c)\(\displaystyle{ a = 105, b = 187}\)
zadanie 3: Niech \(\displaystyle{ a = 2 \cdot 3 \cdot 5^{2} \cdot 11 ^{5}}\) i \(\displaystyle{ b = 2 ^{2} * 3 ^{3} \cdot 5 \cdot 7 \cdot 11 ^{4}}\)
a) Wyznacz \(\displaystyle{ NWW (a,b)}\) i \(\displaystyle{ NWD (a,b)}\)
b) Oblicz \(\displaystyle{ \frac{NWW(a,b)}{NWD(a,b)}}\)
c) Pokaż że \(\displaystyle{ NWW(a,b) \cdot NWD(a,b) = a \cdot b}\)
Z góry dzięki za pomoc
Zapisz liczbe w postaci ułamka zwykłego i inne
Zapisz liczbe w postaci ułamka zwykłego i inne
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, o 09:33 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj JEDNEJ klamry[latex] na CAŁE wyrażenie matematyczne. Po co utrudniać sobie i innym życie? Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Używaj JEDNEJ klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 15:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Zapisz liczbe w postaci ułamka zwykłego i inne
zad 1.
\(\displaystyle{ a) \frac{14}{9}
b) \frac{19}{18}
c) \frac{104}{99}
d) \frac{347}{33}
e) \frac{189}{999}
f) \frac{188}{990}}\)
\(\displaystyle{ a) \frac{14}{9}
b) \frac{19}{18}
c) \frac{104}{99}
d) \frac{347}{33}
e) \frac{189}{999}
f) \frac{188}{990}}\)
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Zapisz liczbe w postaci ułamka zwykłego i inne
2.
a) \(\displaystyle{ a=24=2*2*2*3}\)
\(\displaystyle{ b=60=2*2*3*5}\)
Tu masz sposób rozkładania na czynniki ładnie opisany:
NWD traktuję jako największy wspólny dzielnik
\(\displaystyle{ NWD=12}\)
\(\displaystyle{ NWW=120}\)
a) \(\displaystyle{ a=24=2*2*2*3}\)
\(\displaystyle{ b=60=2*2*3*5}\)
Tu masz sposób rozkładania na czynniki ładnie opisany:
NWD traktuję jako największy wspólny dzielnik
\(\displaystyle{ NWD=12}\)
\(\displaystyle{ NWW=120}\)