Liczby niewymierne - uzasadnij, że...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: P.Śl.
Liczby niewymierne - uzasadnij, że...
Hej! Proszę o rozwiązanie/wytłumaczenie zadania :
Uzasadnij stwierdzenie, że między dowolnymi dwiema kolejnymi liczbami całkowitymi znajduje się liczba niewymierna.
Uzasadnij stwierdzenie, że między dowolnymi dwiema kolejnymi liczbami całkowitymi znajduje się liczba niewymierna.
Liczby niewymierne - uzasadnij, że...
Pomiedzy 3 i 4 mamy:
\(\displaystyle{ \pi}\)
I teraz :
4 i 5 to \(\displaystyle{ \pi+1}\)
5 i 6 to \(\displaystyle{ \pi+2}\)
Itd
Mozna to zrobic na kilka sposob. Ten chyba jest najbardziej elementarny Tylko maly opisik by się przydal
\(\displaystyle{ \pi}\)
I teraz :
4 i 5 to \(\displaystyle{ \pi+1}\)
5 i 6 to \(\displaystyle{ \pi+2}\)
Itd
Mozna to zrobic na kilka sposob. Ten chyba jest najbardziej elementarny Tylko maly opisik by się przydal
Liczby niewymierne - uzasadnij, że...
E tam... Z Wami to nie ma zabawy Wycofuję moj pomysl ;](chociaz ....nie dam się wkręcić )
Liczby niewymierne - uzasadnij, że...
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)- dowod jest łatwy i byl milion razy na forum:P Hurra!! Pokonalem Rogala;]
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Liczby niewymierne - uzasadnij, że...
W czym mnie niby pokonałeś? Jakoś nie widzę elementarnego dowodu niewymierności \(\displaystyle{ \pi}\)
A żeby nie było, że się tylko czepiam, to można zabawę urozmaicić i podać, że między -1 a 0 jest \(\displaystyle{ -\sqrt{0,5}}\), między 0 a 1 jest \(\displaystyle{ \sqrt{0,5}}\), między dwoma dodatnimi n i n+1 jest \(\displaystyle{ \sqrt{n^{2}+1}}\), między ujemnymi n i n-1 jest \(\displaystyle{ -\sqrt{n^{2}+1}}\) i już jest ciekawie ;P
A żeby nie było, że się tylko czepiam, to można zabawę urozmaicić i podać, że między -1 a 0 jest \(\displaystyle{ -\sqrt{0,5}}\), między 0 a 1 jest \(\displaystyle{ \sqrt{0,5}}\), między dwoma dodatnimi n i n+1 jest \(\displaystyle{ \sqrt{n^{2}+1}}\), między ujemnymi n i n-1 jest \(\displaystyle{ -\sqrt{n^{2}+1}}\) i już jest ciekawie ;P