Bardzo prosze o pomoc, a dokladniej o sposob rozwiazywania ponizszych zadan.
1. Udowodnij, ze jezeli suma dwoch liczb calkowitych jest liczba nieparzysta, to ich iloczyn jest liczba parzysta.
2. Dane sa trzy kolejne liczby naturalne, z ktorych pierwsza jest parzysta. Wykaz, ze iloczyn tych liczb jest wielokrotnoscia 24.
Na przyklad w pierwszym zadaniu zatrzymuje sie w tym momencie:
Z:
\(\displaystyle{ a, b\in \mathbb{C}\\
a + b = 2k + 1\\
T: a * b = 2t}\)
Dowod:
\(\displaystyle{ a = 2k + 1 - b\\
(2k + 1 - b) * b = 2t\\
2kb + b - b^{2} = 2t}\)
i dalej nie wiem, co robic.
Prosze o pomoc.
Udowodnij, że jeżeli suma ...
Udowodnij, że jeżeli suma ...
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 15:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pomyśl nad najbardziej właściwym działem dla swojej wiadomości. Zamykaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Pomyśl nad najbardziej właściwym działem dla swojej wiadomości. Zamykaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Udowodnij, że jeżeli suma ...
1.
Jeżeli suma ma być nieparzysta to jedna z tych liczb musi być parzysta,a druga nieparzysta
a=2k
b=2n+1
ab=2k(2n+1)-liczba parzysta
Jeżeli suma ma być nieparzysta to jedna z tych liczb musi być parzysta,a druga nieparzysta
a=2k
b=2n+1
ab=2k(2n+1)-liczba parzysta
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 15:37 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa...
Powód: Używaj LaTeXa...