liczba dzielników

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

liczba dzielników

Post autor: tomekbobek »

ile dzielników ma liczba 2*3*5*7*11*13 ?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

liczba dzielników

Post autor: Uzo »

8 ?
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

liczba dzielników

Post autor: tomekbobek »

troszke sie pomyliles 64 chodzi mi o to jak to latwo rozkminic, czy musze analizowac te wszystkie mozliwe liczby?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczba dzielników

Post autor: Lorek »

Liczba\(\displaystyle{ p_1^{a_1}\cdot p_2^{a_2}\cdot p_3^{a_3}\cdot ... p_n^{a_n}}\)

gdzie \(\displaystyle{ p_1, \: p_2, \: ..., \: p_n}\) są liczbami pierwszymi,

ma \(\displaystyle{ (1+a_1)(1+a_2)(...)(1+a_n)}\)dzielników.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

liczba dzielników

Post autor: Uzo »

No troszkę Tylko sam nie wiem już na jakiej podstawie napisałem ,że tyle
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

liczba dzielników

Post autor: Tomasz Rużycki »

...są liczbami pierwszymi...
Roznymi
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczba dzielników

Post autor: Lorek »

Tomasz Rużycki pisze:Roznymi
Tak oczywiście, ale tego powinien się domyślić
ODPOWIEDZ