Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
num8881
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: num8881 »

Dla jakich liczb naturalnych n liczba \(\displaystyle{ n^{4} + n^{2} + 1}\) jest liczbą pierwszą?
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: Kibu »

\(\displaystyle{ (n^4+n^2+1)=(n^4+2n^2+1)-n^2=(n^1+1)^2-n^2=(n^2+n+1)(n^2-n+1)}\), czyli:

\(\displaystyle{ n^2+n+1\neq 1}\) i \(\displaystyle{ n^2-n+1=1}\)
\(\displaystyle{ \iff n(n+1)\neq 0}\)i \(\displaystyle{ n(n-1)=0}\)
\(\displaystyle{ \iff n=1}\)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: czeslaw »

Aby liczba będąca iloczynem dwóch wyrażeń była pierwsza, jedno z tych wyrażeń musi być równe 1. Wiadomo, że to mniejsze (wiadomo?). No to skoro jedno jest równe 1, a drugie jest większe, to nie musimy chyba rozpatrywać drugiego warunku?

Tak tylko sobie rozumuję, nie czepiam się rozwiązania.
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: Kibu »

A co jeśli przyjmiemy, że 0 jest naturalne?:)
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: patry93 »

Wtedy \(\displaystyle{ 0^4+0^2+1=1}\) nie jest l. pierwszą
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: Kibu »

Tak, tak, zgadzam się, ja tak tylko a'propos tego postu wyżej, że nie trzeba rozpatrywać drugiego warunku. :)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Liczba naturalna n - liczbą pierwszą.

Post autor: czeslaw »

Założyłem, że \(\displaystyle{ n^{2}-n+1 < n^{2} +n+1}\), a to jest możliwe tylko dla \(\displaystyle{ n \neq 0}\). Niepotrzebnie tego posta w ogóle napisałem, przepraszam za czepliwość
ODPOWIEDZ