Liczby całkowite

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mlody120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzesza

Liczby całkowite

Post autor: mlody120 »

Wyznacz 3 kolejne liczby całkowite parzyste, których suma wynosi -162.


Na logikę jest to: -52, -54, -56, lecz jak to obliczyć?
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Liczby całkowite

Post autor: Kibu »

\(\displaystyle{ (x-2)+x+(x+2)=-162}\)
\(\displaystyle{ \iff 3x=-162}\)
\(\displaystyle{ \iff x=-54}\)
\(\displaystyle{ x-2=-56, \qquad x+2=-52}\)

Wyznaczone liczby spełniają warunki, bo są parzyste.
ODPOWIEDZ