liczby wymierne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

liczby wymierne

Post autor: nogiln »

wyraź za pomocą liczb wymiernych:
a) wzniesienie szczytu Rysy 2499 m.n.p.m.
b) tęperaturę 60 stopni po niżej zera
c) dług 200 pln
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

liczby wymierne

Post autor: Inkwizytor »

liczby całkowite sa podzbiorem liczb wymiernych więc w czym problem?
p.s. tEMperaturę
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby wymierne

Post autor: miki999 »

Zadanie jest bez sensu. To już nie pierwsze dziś.



Pozdrawiam.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

liczby wymierne

Post autor: nogiln »

Inkwizytor pisze:liczby całkowite sa podzbiorem liczb wymiernych więc w czym problem?
p.s. tEMperaturę
wiem, że liczby człkowite zawierają się w zbiorze liczb wymiernych, ale autorowi tego zadania może chodziło o zapisanie np.2499 tak:

\(\displaystyle{ \frac{4998}{2}}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

liczby wymierne

Post autor: Inkwizytor »

nogiln pisze:
Inkwizytor pisze:liczby całkowite sa podzbiorem liczb wymiernych więc w czym problem?
p.s. tEMperaturę
wiem, że liczby człkowite zawierają się w zbiorze liczb wymiernych, ale autorowi tego zadania może chodziło o zapisanie np.2499 tak:

\(\displaystyle{ \frac{4998}{2}}\)
Skoro wiesz to po co pytasz? W takim układzie możliwości jest nieskończenie wiele.
Dopisz zero na końcu i wstaw 10 w mianowniku. Każdy może zaproponować co tylko mu się podoba (w ramach definicji liczb wymiernych)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby wymierne

Post autor: miki999 »

wiem, że liczby człkowite zawierają się w zbiorze liczb wymiernych, ale autorowi tego zadania może chodziło o zapisanie np.2499 tak:

\(\displaystyle{ \frac{4998}{2}}\)
Jeżeli tak, to autor zadania jest mało rozgarnięty. Jeżeli chodzi koniecznie o postać ułamkową, to: \(\displaystyle{ 2499= \frac{2499}{1}}\).


Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

liczby wymierne

Post autor: Dasio11 »

A ja bym powiedział, że jeśli takie jest zadanie, to można sobie napisać co się chce i zadanie będzie dobrze (oczywiście byleby równało się wynikowi). Tyle że nauczyciel może ochrzanić za np. \(\displaystyle{ \frac{220713296853}{88320647}}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby wymierne

Post autor: miki999 »

Ja bym ochrzanił za \(\displaystyle{ \frac{4998}{2}}\). Wynik się powinno się podawać w możliwie najprostszej postaci, więc tego typu zabiegi są....
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

liczby wymierne

Post autor: Inkwizytor »

miki999 pisze:Ja bym ochrzanił za \(\displaystyle{ \frac{4998}{2}}\).
A czemu? Za głupie zadanie, głupia odpowiedź
Przyznaj że to zadanie nic nie wnosi. No ale poziom wielu dzisiejszych podręczników jest cienki jak sik komara.
Jeśli juz zadawać coś w ten deseń to prędzej:
Napisz po 3 przykłady liczb wymiernych które są:
- naturalne
- całkowite
- całkowite ujemne
- ułamkami właściwymi
- ułamkami skracalnymi <1
- ułamkami skracalnymi >1

Przynajmniej nauczyłyby się rozróżniać te pojęcia i poznały zasadę zawierania się poszczególnych (pod)zbiorów
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby wymierne

Post autor: miki999 »

Jeśli juz zadawać coś w ten deseń to prędzej:
Zad. 1. Przepisz liczbę z kwadracika: \(\displaystyle{ \fbox{3}}\)



Pozdrawiam.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

liczby wymierne

Post autor: xanowron »

Tu nie ma kwadracika
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ