Prosze wytlumaczyc o co w tym chodzi a jesli jest zle to poprawic
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{n!}}\) = \(\displaystyle{ \frac{n(n-2)}{(n-2)(n-1)n}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{(n-1)n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-2)!} = \frac{n(n-2)(n-1)n(n+1)}{n(n-2)}}\) = (n-1)n(n+1)
\(\displaystyle{ \frac{(n+2)!}{(n-1)!} = \frac{(n+2)(n+1)n(n-1)!}{(n-1)!}}\)= n(n+1)(n+2)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!} = \frac{n(n+1)}{n(n-1)} = \frac{n+1}{n-1}}\)
Tam gdzie jest w liczniku i mianowniku dodawanie to wiem jak zrobic a tych powyzej nie czaje
jaka jest różnica w ich rozwiazywaniu?
te rozumiem:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{n!} = \frac{n(n+1)}{n}}\) = n+1
\(\displaystyle{ \frac{(n+2)!}{n!} = \frac{n(n+1)(n+2)}{n}}\) = (n+1)(n+2)
\(\displaystyle{ \frac{(n+3)!}{(n+2)!} = \frac{n(n+1)(n+2)(n+3)}{n(n+1)(n+2)}}\)= n+3
zadania z silnią
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 25 lip 2009, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
zadania z silnią
dla minusa mamy: (np. dla x-2)
\(\displaystyle{ (x-2)!= \frac{x!}{x(x-1)}}\)
ogolniej:
\(\displaystyle{ (x-n)!= \frac{x!}{x(x-1)...[x-(n-1)]}}\)
jak nie czaisz to na liczbach:
\(\displaystyle{ 4!=(6-2)!= \frac{6!}{65}= \frac{123456}{56}=1234=4!}\) (wszydzie mnozenie oczywiscie)
Teraz do twoich zadanek wrocmy: (rób tak, bo pewniej, twoj sposob tez jest dobry, ale bledy robisz)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{n!}= \frac{ \frac{n!}{n(n-1)} }{n!}= \frac{1}{n(n-1)}\\
\frac{(n+1)!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1)}{ \frac{n!}{n}}= n(n+1)\\
\frac{(n+2)!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1)(n+2)}{ \frac{n!}{n}}=n(n+1)(n+2)}\)
Jesli nie jestes pewien rozwiazania, podstaw pod "n" jakas liczbe (nie 1,2, bo moze wyjsc przypadkiem dobry wynik, 3,4,... juz jest pewne)
\(\displaystyle{ (x-2)!= \frac{x!}{x(x-1)}}\)
ogolniej:
\(\displaystyle{ (x-n)!= \frac{x!}{x(x-1)...[x-(n-1)]}}\)
jak nie czaisz to na liczbach:
\(\displaystyle{ 4!=(6-2)!= \frac{6!}{65}= \frac{123456}{56}=1234=4!}\) (wszydzie mnozenie oczywiscie)
Teraz do twoich zadanek wrocmy: (rób tak, bo pewniej, twoj sposob tez jest dobry, ale bledy robisz)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{n!}= \frac{ \frac{n!}{n(n-1)} }{n!}= \frac{1}{n(n-1)}\\
\frac{(n+1)!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1)}{ \frac{n!}{n}}= n(n+1)\\
\frac{(n+2)!}{(n-1)!} = \frac{n!(n+1)(n+2)}{ \frac{n!}{n}}=n(n+1)(n+2)}\)
Jesli nie jestes pewien rozwiazania, podstaw pod "n" jakas liczbe (nie 1,2, bo moze wyjsc przypadkiem dobry wynik, 3,4,... juz jest pewne)
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2009, o 18:12 przez At123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
zadania z silnią
a to jest dobrze:?
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{n!} = \frac{ \frac{n!}{n} }{n!}}\) = n
i Jeszcze jedno
"jak nie czaisz to na liczbach:
\(\displaystyle{ 4!=(6-2)!= \frac{6!}{65}= \frac{123456}{56}=1234=4!}\) (wszydzie mnozenie oczywiscie)"
z kad tam w mianowniku jest 65??
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{n!} = \frac{ \frac{n!}{n} }{n!}}\) = n
i Jeszcze jedno
"jak nie czaisz to na liczbach:
\(\displaystyle{ 4!=(6-2)!= \frac{6!}{65}= \frac{123456}{56}=1234=4!}\) (wszydzie mnozenie oczywiscie)"
z kad tam w mianowniku jest 65??
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 25 lip 2009, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
zadania z silnią
Zle, powinno byc: \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{n} }{1}= \frac{1}{n}}\)\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{n!} = \frac{ \frac{n!}{n} }{n!} = n}\)
"skad", nie "z kad" .
podstaw do wzoru ogolnego(ktory podalem) x=6 n=2
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
zadania z silnią
\(\displaystyle{ \frac{6!}{6(6-1)...[6-(2-1)]} = \frac{720}{30...5}}\) = i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 25 lip 2009, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
zadania z silnią
niee, w takiego typu wzorach podstawiamy pod "n" liczby od 1;2;3...;n, u nas n=2, wiec mamy tylko 1,2
a wiec: \(\displaystyle{ \frac{6!}{[6-(1-1)] \cdot [(6-(2-1)]}= \frac{6!}{6 \cdot 5}=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=4!}\)
edit1
Tak
a wiec: \(\displaystyle{ \frac{6!}{[6-(1-1)] \cdot [(6-(2-1)]}= \frac{6!}{6 \cdot 5}=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=4!}\)
edit1
Tak
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2009, o 19:28 przez At123, łącznie zmieniany 1 raz.