Witam!
mam do Was prośbę, bo dla Was będą to proste zadania a ja nie potrafię ich zrobić. Pomóżcie rozwiązać, proszę
1. Jaka jest reszta z dzielenia liczby 3^2009 przez 5?
2. Wyznacz wszystkie liczby p,n dla których liczba sześciocyfrowa o kolejnych cyfrach 2547pn jest podzielna przez 15 i nie jest podzielna przez 25.
Co do tego 1 zadania, to próbowałem cos zrobić i wydaje mi się że powinno być 35 ale chciałbym dowiedziec sie czy dobrze myślę i żebyście wytłumaczyli mi dlaczego tak jest
potęgi, dzielenie - I liceum
potęgi, dzielenie - I liceum
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2009, o 14:27 przez iksdek, łącznie zmieniany 1 raz.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
potęgi, dzielenie - I liceum
1. Ponieważ piątka jest liczbą jednocyfrowa to z naszej liczby \(\displaystyle{ 3^{2009} = 3 \cdot 9^{1004}}\) interesuje nas tylko jej ostatnia liczba. A więc szukamy ostatniej cyfry \(\displaystyle{ 3 \cdot 9^{1004}}\) jest nią 3 bo 3 * 1 = 3 ( warto zapamiętać że \(\displaystyle{ 9^{2n}}\) kończy się \(\displaystyle{ 1}\) zaś \(\displaystyle{ 9^{2n+1}}\) kończy się \(\displaystyle{ 9}\).
Tak więc \(\displaystyle{ 3 : 5 = 0 \ r \ 3}\)
P. S.
35 nie może być, pamiętaj reszta nie może byc większa od tego przez co dzielisz
2. Zauważ że liczba 254700 jest ppodzielna i przez 15 i przez 25. A więc musimy znależć taką liczbę pn która nie jest podzielna przez 25 a jest przez 15.
Pamiętasz na pewno że liczba jest podzielna przez 25 dla dwóch ostatnich cyfr równych:
00 , 25 , 50 i 75
Zaś przez 15 podzielne będą wielokrotności:
00, 15 , 30 , 45 , 60 , 75 , 90
Po odjęciu wspólnych liczb zostają:
15, 30 , 45 , 60 , 90
Tak więc \(\displaystyle{ 3 : 5 = 0 \ r \ 3}\)
P. S.
35 nie może być, pamiętaj reszta nie może byc większa od tego przez co dzielisz
2. Zauważ że liczba 254700 jest ppodzielna i przez 15 i przez 25. A więc musimy znależć taką liczbę pn która nie jest podzielna przez 25 a jest przez 15.
Pamiętasz na pewno że liczba jest podzielna przez 25 dla dwóch ostatnich cyfr równych:
00 , 25 , 50 i 75
Zaś przez 15 podzielne będą wielokrotności:
00, 15 , 30 , 45 , 60 , 75 , 90
Po odjęciu wspólnych liczb zostają:
15, 30 , 45 , 60 , 90
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2009, o 14:27 przez silicium2002, łącznie zmieniany 2 razy.
potęgi, dzielenie - I liceum
3 do potęgi 2009 dzielone przez 5. i jaka reszta? ;p bo ty napisałeś 2009 do trzeciej.
dzięki za to 2. zadanie. proszę jeszcze o 1, jeśli masz ochotę to robic -- 5 wrz 2009, o 14:47 --tego pierwszego niestety nie rozumiem :/
ja to zrobiłem tak:
3^1 = 3
3^2 = 9
3^3 = 27
3^4 = 81
3^5 = 243
3^6 = 729
i te koncowki sie powtarzaja cały czas. i pozniej dziele (są 4 możliwości więc przez 4):
3/4=0.75
9/4= 2.25
27/4= 6.75
81/4= 20.25
243/4= 60,75
729/4= 182,25
reszty powtarzaja się. dziele te wyniki przez 5. i wtedy reszty wychodza znow po kolei:
15
45
35
05
15
45
...
i teraz nie wiem który przypadek byłby przy potędze 2009 wydaje mi się że ten trzeci czyli reszta 35 ale nie wiem dlaczego tak pomoże ktoś jeszcze?
dzięki za to 2. zadanie. proszę jeszcze o 1, jeśli masz ochotę to robic -- 5 wrz 2009, o 14:47 --tego pierwszego niestety nie rozumiem :/
ja to zrobiłem tak:
3^1 = 3
3^2 = 9
3^3 = 27
3^4 = 81
3^5 = 243
3^6 = 729
i te koncowki sie powtarzaja cały czas. i pozniej dziele (są 4 możliwości więc przez 4):
3/4=0.75
9/4= 2.25
27/4= 6.75
81/4= 20.25
243/4= 60,75
729/4= 182,25
reszty powtarzaja się. dziele te wyniki przez 5. i wtedy reszty wychodza znow po kolei:
15
45
35
05
15
45
...
i teraz nie wiem który przypadek byłby przy potędze 2009 wydaje mi się że ten trzeci czyli reszta 35 ale nie wiem dlaczego tak pomoże ktoś jeszcze?
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
potęgi, dzielenie - I liceum
Jak słusznie zauważyłeś:
\(\displaystyle{ 3^1 \equiv 3 (mod 5)}\)
\(\displaystyle{ 3^2=9 \equiv 4(mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^3=27 \equiv 2 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^4=81 \equiv 1 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ (3^4)^{502} \equiv 1^{502} (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2008} \equiv 1 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2008}*3 =3^{2009} \equiv 1*3=3 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^1 \equiv 3 (mod 5)}\)
\(\displaystyle{ 3^2=9 \equiv 4(mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^3=27 \equiv 2 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^4=81 \equiv 1 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ (3^4)^{502} \equiv 1^{502} (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2008} \equiv 1 (mod5)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2008}*3 =3^{2009} \equiv 1*3=3 (mod5)}\)
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
potęgi, dzielenie - I liceum
iksdek pisze:3 do potęgi 2009 dzielone przez 5. i jaka reszta? ;p bo ty napisałeś 2009 do trzeciej.
dzięki za to 2. zadanie. proszę jeszcze o 1, jeśli masz ochotę to robic
-- 5 wrz 2009, o 14:47 --
tego pierwszego niestety nie rozumiem :/
ja to zrobiłem tak:
3^1 = 3
3^2 = 9
3^3 = 27
3^4 = 81
3^5 = 243
3^6 = 729
i te koncowki sie powtarzaja cały czas. i pozniej dziele (są 4 możliwości więc przez 4):
3/4=0.75
9/4= 2.25
27/4= 6.75
81/4= 20.25
243/4= 60,75
729/4= 182,25
reszty powtarzaja się. dziele te wyniki przez 5. i wtedy reszty wychodza znow po kolei:
15
45
35
05
15
45
...
i teraz nie wiem który przypadek byłby przy potędze 2009 wydaje mi się że ten trzeci czyli reszta 35 ale nie wiem dlaczego tak pomoże ktoś jeszcze?
To dzielenie tam na 4 nie ma sensu większego...