Wykonaj działanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Wykonaj działanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+ \sqrt{2}}}\) + \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{3} }}\) + \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{4} }}\) + ... + \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2009}+ \sqrt{2010} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Wykonaj działanie:
po usunięciu niewymierności i redukcji otrzymałem:
\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ +}\) ... \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2009}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2010}}\)
Co teraz?
\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ +}\) ... \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2009}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2010}}\)
Co teraz?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Wykonaj działanie:
Chyba powinno być \(\displaystyle{ \ldots +\frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{4} } + ...}\)morgoth404 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{4} }}\) + ... [/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Wykonaj działanie:
Właśnie to samo sobie pomyślałem, ale w zadaniu jest wyraźnie napisane \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} + \sqrt{4} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy