ile iloczynów

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

ile iloczynów

Post autor: nogiln »

Dane są trzy ułamki: 2/3; 1/2; 3/4, zapisz wszystkie możliwe iloczyny utworzone z tych ułamków, każdy ułamek może wystąpić w iloczynie tylko jeden raz.

\(\displaystyle{ \frac{2}{3}* \frac{1}{2}; \frac{2}{3}* \frac{3}{4}; \frac{1}{2}* \frac{3}{4}}\)

utworzyłem z tych ułamków trzy iloczyny a w kluczu jest, że są cztery
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

ile iloczynów

Post autor: silicium2002 »

Książki nieraz już się myliły w odpowiedziach i wydaje się że tym razem po raz kolejny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

ile iloczynów

Post autor: »

No ja bym dorzucił jeszcze iloczyn \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4}}\), czyli istotnie są cztery iloczyny.

Q.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

ile iloczynów

Post autor: silicium2002 »

Qń pisze:No ja bym dorzucił jeszcze iloczyn \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{4}}\), czyli istotnie są cztery iloczyny.

Q.
uuu. Ja się nie wiem czemu zasugerowałem że iloczyny mają byc z dwu ulamków, a fakt tego w tresci nie ma... Chyba powinienem sobie zrobić przerwę od matmy...
ODPOWIEDZ