Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
morgoth404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Post autor: morgoth404 »

takie, że ich różnica kwadratów jest równa 17.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Post autor: kluczyk »

\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=17=1 \cdot 17}\) (jest to jedyny rozkład tej liczby na czynniki, ponieważ jest pierwsza)
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=1 \cdot 17}\) , więc:
\(\displaystyle{ [a-b=1 \wedge a+b=17 ] \vee [a-b=17 \wedge a+b=1]}\)\(\displaystyle{ (a=9,b=8) \vee (a=9, b=-8)}\)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, o 23:16 przez kluczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Post autor: kaszubki »

\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=17 \Leftrightarrow (a-b)(a+b)=17 \Rightarrow a-b=1 \wedge a+b=17 \Rightarrow a=9 \wedge b=8}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Post autor: Nakahed90 »

Jeszcze może być \(\displaystyle{ 17=(-1)\cdot (-17)}\) Jeszcze można by sprawdzić odwrotne sytuację tak dla formalności.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Post autor: Przemas O'Black »

Nie tylko dla formalności. Dla a + b = - 1; a - b = -17 do odpowiedzi dochodzi para liczb (-9,8).
Dla a + b = -17; a - b = -1 do odpowiedzi dochodzi para liczb (-9,-8).
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Znajdź wszystkie liczby całkowite a i b...

Post autor: kaszubki »

Ojej, przeczytałem naturalnych, a nie całkowitych.
ODPOWIEDZ