przybliżenia dziesiętne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

przybliżenia dziesiętne

Post autor: nogiln »

uzasadnij, że \(\displaystyle{ 0,5-0,4< \frac{4}{7}- \frac{1}{3} \ i \ \frac{4}{7}- \frac{1}{3}<0,6-0,3}\)

\(\displaystyle{ \frac{4}{7}- \frac{1}{3}= \frac{5}{21}=0,238...}\)

wtedy

\(\displaystyle{ 0,5-0,4<\frac{4}{7}- \frac{1}{3}<0,6-0,3}\)

\(\displaystyle{ 0,1<0,238...<0,3}\)

tak to uzasadniłem, czy poprawnie?
miodzio1988

przybliżenia dziesiętne

Post autor: miodzio1988 »

Średnio. Nie lepiej wszystko sprowadzić do wspolnego mianownika?
ODPOWIEDZ