oszacuj wyniki działań z dołu i z góry, znajdujac wcześniej przybiżenia dziesiętne składników z dokładnością do 0,1 z nadmiarem i niedomiarem
Oszacowuję sumę: \(\displaystyle{ \frac{1}{3} + \frac{1}{4} + \frac{1}{5}}\)
zauważamy
\(\displaystyle{ 0,3<\frac{1}{3}<0,4; \ 0,2< \frac{1}{4}<0,3; \ \frac{1}{5}=0,2}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ 0,3+0,2+0,2<\frac{1}{3} + \frac{1}{4} + \frac{1}{5}<0,4+0,3+0,2}\)
podobnie próbowałem oszacować różnicę \(\displaystyle{ \frac{4}{7}- \frac{1}{3}}\) , ale tam jest trochę inaczej, a mianowicie tu odejmuję od nadmiaru odjemnej niedomiar odjemnika i ta różnica jest mniejsza od różnicy \(\displaystyle{ \frac{4}{7}- \frac{1}{3}}\) a od niedomiaru odjemnej odejmuję nadmiar odjemnika i ta różnica jest większa od różnicy \(\displaystyle{ \frac{4}{7}- \frac{1}{3}}\)
Dlaczego tak jest?
suma i różnica
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
suma i różnica
\(\displaystyle{ \frac{4}{7}+(-\frac{1}{3})}\)
\(\displaystyle{ -0,4<-\frac{1}{3}<-0,3}\)
\(\displaystyle{ 0,5<\frac{4}{7}<0,6}\)
\(\displaystyle{ 0,1<\frac{4}{7}-\frac{1}{3}<0,3}\)
\(\displaystyle{ -0,4<-\frac{1}{3}<-0,3}\)
\(\displaystyle{ 0,5<\frac{4}{7}<0,6}\)
\(\displaystyle{ 0,1<\frac{4}{7}-\frac{1}{3}<0,3}\)