okres ułamka

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

okres ułamka

Post autor: nogiln »

Znajdź okresy ułamków: 1/7, 2/7, 3/7, 4/7

Sprawdź, że jeśli potraktujemy te okresy potraktujemy jako liczby sześciocyfrowe, to okres ułamka 2/7 można otrzymać z okresu 1/7 przez pomnożenie go przez 2.

1/7=0,1428571...

2/7=0,285714...

0,14285*2=0,28570 a okres 2/7 zożony z sześciu cyfr jast taki 0,28571

Problem jest w tym, że nie czy dobrze odliczyłem sześć cyfr, ponieważ po sprawdzeniu te okresy są różne bo na końcu iloczynu liczby złożonej z sześciu cyfr okresu ułamka 1/7 i liczby 2 jest zero a w okresie ułamka 2/7 jest 1.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

okres ułamka

Post autor: czeslaw »

Sześć cyfr miało być po przecinku. Zera nie liczysz.
Liczba, o którą chodzi, to 142857. Jak podwoisz to będzie 285714, a o to chodziło.
ODPOWIEDZ