10^n | 100!

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
majcher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2005, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

10^n | 100!

Post autor: majcher »

Dla jakiej największej liczby naturalnej n liczba
\(\displaystyle{ 10^{n}}\) dzieli liczbę \(\displaystyle{ 100!}\)

Hm... Nie mam pojęcia jak się zabrać do tego.

Próbowałem rozpisywać

100*99*98*...*2*1 = 10^n * L (gdzie L należy do N)

ale nic nie widzę...
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

10^n | 100!

Post autor: Lorek »

Liczba 100! ma 24 zera czyli \(\displaystyle{ 10^n|100!}\) dla \(\displaystyle{ n\le24\land n\in \mathbb{N}}\)
guzik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

10^n | 100!

Post autor: guzik15 »

24? wow jak ty to naliczyłeś ja widzę 21
majcher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2005, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

10^n | 100!

Post autor: majcher »

Adams pisze:Liczba 100! ma 24 zera
Można jaśniej?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

10^n | 100!

Post autor: Tomasz Rużycki »

Niech \(\displaystyle{ 5}\) wchodzi w rozklad \(\displaystyle{ 100!}\) w wykladniku \(\displaystyle{ \alpha}\).

\(\displaystyle{ \alpha = \left[\frac{100}{5}\right]+\left[\frac{100}{5^2}\right]=20+4=24.}\)
ODPOWIEDZ