Podać wzór na liczbę dwójek występujących w rozkładzie liczby \(\displaystyle{ n\in N}\) na czynniki pierwsze.
PS: Nie chodzi tu o jakiś algorytm np dzielenie przez \(\displaystyle{ 2}\) dopóki nie uzyska się liczby nieparzystej tylko o konkretny wzór.
Ilość dwójek w rozkładzie liczby
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Ilość dwójek w rozkładzie liczby
heh, no to napiszmy wzór
niech \(\displaystyle{ f:\mathbb{R} \rightarrow \{0,1\}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=1}\) gdy \(\displaystyle{ x \in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=0}\) w p.p.
oznaczmy funkcję "liczba dwójek" przez L. Wtedy:
\(\displaystyle{ L(n)= \sum_{k=1}^{ \infty }f(\frac{n}{2^k})}\)
wykazanie, że ten szereg jest zbieżny nie jest trudne
edit: można zamiast nieskończonej napisać sumę skończoną
\(\displaystyle{ L(n)= \sum_{k=1}^{ n }f(\frac{n}{2^k})}\)
niech \(\displaystyle{ f:\mathbb{R} \rightarrow \{0,1\}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=1}\) gdy \(\displaystyle{ x \in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=0}\) w p.p.
oznaczmy funkcję "liczba dwójek" przez L. Wtedy:
\(\displaystyle{ L(n)= \sum_{k=1}^{ \infty }f(\frac{n}{2^k})}\)
wykazanie, że ten szereg jest zbieżny nie jest trudne
edit: można zamiast nieskończonej napisać sumę skończoną
\(\displaystyle{ L(n)= \sum_{k=1}^{ n }f(\frac{n}{2^k})}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Ilość dwójek w rozkładzie liczby
Fajny wzorek, myślałem że ktoś na początek napisze \(\displaystyle{ \max \{ k\in N:2^k|n \}}\).
Nie o to mi chodziło bardziej coś w stylu, że jak mamy np liczbę \(\displaystyle{ 50096}\) to jak z kolejnych jej cyfr można odczytać (jeżeli w ogóle można) liczbę dwójek występujących w jej rozkładzie (nie mylić z rozkładem martwej materii), bo wiadomo, że jak cyfra jedności jest parzysta to liczba dzieli się co najmniej przez \(\displaystyle{ 2}\), żeby dzieliła się przez \(\displaystyle{ 4}\) też jest reguła itd. Czy można to jakoś uogólnić na \(\displaystyle{ 2^k}\) i zapisać jakimś wzorkiem. Teraz już chyba jaśniej to sformułowałem.
Nie o to mi chodziło bardziej coś w stylu, że jak mamy np liczbę \(\displaystyle{ 50096}\) to jak z kolejnych jej cyfr można odczytać (jeżeli w ogóle można) liczbę dwójek występujących w jej rozkładzie (nie mylić z rozkładem martwej materii), bo wiadomo, że jak cyfra jedności jest parzysta to liczba dzieli się co najmniej przez \(\displaystyle{ 2}\), żeby dzieliła się przez \(\displaystyle{ 4}\) też jest reguła itd. Czy można to jakoś uogólnić na \(\displaystyle{ 2^k}\) i zapisać jakimś wzorkiem. Teraz już chyba jaśniej to sformułowałem.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Ilość dwójek w rozkładzie liczby
Bardzo łatwo to zrobić, jeśli mamy rozwinięcie dwójkowe. Wtedy liczymy ile jest zer na końcu i mamy wynik.fon_nojman pisze:Fajny wzorek, myślałem że ktoś na początek napisze \(\displaystyle{ \max \{ k\in N:2^k|n \}}\).
Nie o to mi chodziło bardziej coś w stylu, że jak mamy np liczbę \(\displaystyle{ 50096}\) to jak z kolejnych jej cyfr można odczytać (jeżeli w ogóle można) liczbę dwójek występujących w jej rozkładzie (nie mylić z rozkładem martwej materii), bo wiadomo, że jak cyfra jedności jest parzysta to liczba dzieli się co najmniej przez \(\displaystyle{ 2}\), żeby dzieliła się przez \(\displaystyle{ 4}\) też jest reguła itd. Czy można to jakoś uogólnić na \(\displaystyle{ 2^k}\) i zapisać jakimś wzorkiem. Teraz już chyba jaśniej to sformułowałem.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ilość dwójek w rozkładzie liczby
Rozumiem fon_nojman, że chcesz poznać metodę w stylu: "paczem" na liczbe i wiem ile siedzi w niej dwójek. Owszem skuteczna to metoda gdy mamy do czynienia z zerem, z liczbą nieparzystą. Dla parzystych górnym ograniczeniem jest cecha z \(\displaystyle{ log_2(n)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Ilość dwójek w rozkładzie liczby
Jedyną regułą jest to, że aby sprawdzić, czy dana liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2^k}\), że wystarczy sprawdzić dla \(\displaystyle{ k}\) ostatnich cyfr. Pozostałe wzory raczej opierają się na algorytmie dzieleniu przez 2 i sprawdzaniu czy liczba jest całkowita. W ostateczności można ręcznie liczyć .fon_nojman pisze:Czy można to jakoś uogólnić na \(\displaystyle{ 2^k}\) i zapisać jakimś wzorkiem. Teraz już chyba jaśniej to sformułowałem.