Zagadka Pala Erdosa (zasada szufladkowa)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Platonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 maja 2009, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Zagadka Pala Erdosa (zasada szufladkowa)

Post autor: Platonik »

Zadanie, które podobno sam Erdos zadawał młodym studentom jako swoistą inicjację.

Korzystając z zasady szufladkowej, udowodnij, że w każdym (n+1)-elementowym podzbiorze zbioru {1, 2,..., 2n} istnieją dwie liczby k i l tż. k dzieli l.
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 92 razy

Zagadka Pala Erdosa (zasada szufladkowa)

Post autor: sigma_algebra1 »

57445.htm
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Zagadka Pala Erdosa (zasada szufladkowa)

Post autor: fon_nojman »

Mam pytanko w dowodzie tego zadania korzysta się z tego, że każdą liczbę \(\displaystyle{ a\in \{ 1,2,\ldots,2n \}}\) da się zapisać w postaci \(\displaystyle{ 2^km,\ m}\) - nieparzyste. Jak to pokazać?

Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) jest nieparzyste to wiadomo kładziemy \(\displaystyle{ k=0}\) i \(\displaystyle{ m=a}\), a jeżeli \(\displaystyle{ a}\) jest parzyste?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Zagadka Pala Erdosa (zasada szufladkowa)

Post autor: Dasio11 »

Rozkładamy na czynniki pierwsze, oddzielamy dwójki od reszty, całą resztę mnożymy. Np. \(\displaystyle{ 30=2 \cdot 3 \cdot 5=2^1 \cdot 15}\)
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Zagadka Pala Erdosa (zasada szufladkowa)

Post autor: fon_nojman »

Dzięki. Ciężko mi się myśli i wychodzą z tego jakieś głupie pytania.
ODPOWIEDZ