Zastanów się nad zależnościmi
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Zastanów się nad zależnościmi
\(\displaystyle{ 3=2^{2}-1^{2}\\4=2*2*1\\5=2^{2}+1^{2}}\) , \(\displaystyle{ 5=3^{2}-2^{2}\\12=2*3*2\\13=3^{2}+2^{2}}\) , \(\displaystyle{ 15=4^{2}-1^{2}\\8=2*1*4\\5=4^{2}+1^{2}}\) , \(\displaystyle{ 7=4^{2}-3^{2}\\24=2*4*3\\25=4^{2}+3^{2}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zastanów się nad zależnościmi
W pierwszej linijce masz wzory skróconego mnożenia \(\displaystyle{ x^2-y^{2}=(x+y)(x-y)}\) Ogólnie można wyciągnąc zasadę, żę każdą liczbą a można zapisać w postaci różnićy kwadratów \(\displaystyle{ a=b^{2}-c^{2}}\), jeżeli spełniony jest układ warunków \(\displaystyle{ \begin{cases} b+c=a \\ b=c+1 \end{cases}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Zastanów się nad zależnościmi
Chyba raczej chodzi o to, że trzy liczby \(\displaystyle{ a^2-b^2}\), \(\displaystyle{ 2ab}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2}\) dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{N}}\) mogą być bokami trójkąta prostokątnego... Ale nie wiem, bo nie ma żadnej treści :F
P.S. W trzeciej kolumnie \(\displaystyle{ 4^2+1^2=17}\) a nie \(\displaystyle{ 5}\).
P.S. W trzeciej kolumnie \(\displaystyle{ 4^2+1^2=17}\) a nie \(\displaystyle{ 5}\).
Ostatnio zmieniony 19 lip 2009, o 19:42 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zastanów się nad zależnościmi
Za bardzo nie wiadomo jak te zaleznośći się mają tzn, która z którą, ale twój pomysł jest bardziej sensowny niż mój. Ja liczyłem zależności w poziomie, ale po dogłębszym namyśle zależności są raczej w pionie i takie jak ty mówisz.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Zastanów się nad zależnościmi
Wiem, że to trójki pitagorejskie Tylko nie wiedziałem, jak to napisać, więc dałem synonim...
Jakoś głupio brzmi ;p[...] trzy liczby [...] mogą być/są trójkami pitagorejskimi [...]
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Zastanów się nad zależnościmi
Ale jaki jest cel tego tematu? Przecież trójki pitagorejskie są dawno już zbadane. A przynajmniej zależności do ich wyznaczania.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Zastanów się nad zależnościmi
Tak, to prawie jest ta metoda. Ogólne wzory na trójkę pitagorejską są następujące:
\(\displaystyle{ a = l|m^{2} - n^{2}|, b = 2mnl, c = l(m^{2} + n^{2})}\)
dla wszelkich naturalnych trójek (l, m, n).
\(\displaystyle{ a = l|m^{2} - n^{2}|, b = 2mnl, c = l(m^{2} + n^{2})}\)
dla wszelkich naturalnych trójek (l, m, n).