lle razy...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

lle razy...

Post autor: nogiln »

ułamek \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) mieści się w jedynce?
miodzio1988

lle razy...

Post autor: miodzio1988 »

i w czym jest problem?
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

lle razy...

Post autor: nogiln »

jak wykonamy \(\displaystyle{ 1: \frac{3}{4}= \frac{4}{3}}\) wynik tego dzielenia jest większy od jedynki a \(\displaystyle{ \frac{3}{4}<1}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

lle razy...

Post autor: Nakahed90 »

No i powinien być większy od jedności, bo \(\displaystyle{ \frac{3}{4}<1}\), czyli od razu można wywnioskować, że mięści się więcej niż raz.
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

lle razy...

Post autor: Goter »

No to chyba dobrze nie ? Skoro 3/4 jest mniejsze od jedynki to zmieści się co najmniej raz, a nawet trochę więcej (i wychodzi 4/3).
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

lle razy...

Post autor: nogiln »

a ile razy mieści się \(\displaystyle{ 2\frac{1}{2}}\) mieści się w jedynce, skoro ten ułamek jest wiekszy od jedynki?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

lle razy...

Post autor: Nakahed90 »

Robisz analogicznie.
ODPOWIEDZ