Mam dany taki ułamek:
\(\displaystyle{ X = r + \frac{1}{ \frac{1}{r}+ \frac{1}{r+ \frac{1}{\frac{1}{r}+ \frac{1}{ \frac{1}{r}+ \frac{1}{r+...} } } } }}\)
I to idzie do nieskończoności. Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego ten ułamek równy jest \(\displaystyle{ X = r + \frac{1}{ \frac{1}{r} + \frac{1}{X} }}\) ? Skąd to się bierze?
Wzór na ułamek piętrowy
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Wzór na ułamek piętrowy
Ten ułamek "zawiera", podobnie jak fraktal, samego siebie
Zauważ, że (w ramkę oznaczam, że ten ułamek to ten sam, co wyjściowy ułamek, bo mamy nieskończony ułamek piętrowy):
\(\displaystyle{ X-r = \frac{1}{ \frac{1}{r}+ \frac{1}{r+ \boxed{\frac{1}{\frac{1}{r}+ \frac{1}{ \frac{1}{r}+ \frac{1}{r+...} } } } } }=\frac{1}{\frac{1}{r} + \frac{1}{r+\boxed{X-r}}} = \frac{1}{\frac{1}{r}+\frac{1}{X}}}\)
Reszta jasna.
Zauważ, że (w ramkę oznaczam, że ten ułamek to ten sam, co wyjściowy ułamek, bo mamy nieskończony ułamek piętrowy):
\(\displaystyle{ X-r = \frac{1}{ \frac{1}{r}+ \frac{1}{r+ \boxed{\frac{1}{\frac{1}{r}+ \frac{1}{ \frac{1}{r}+ \frac{1}{r+...} } } } } }=\frac{1}{\frac{1}{r} + \frac{1}{r+\boxed{X-r}}} = \frac{1}{\frac{1}{r}+\frac{1}{X}}}\)
Reszta jasna.