Dwie ostatnie cyfry, potęgi piętrowe

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Dwie ostatnie cyfry, potęgi piętrowe

Post autor: patry93 »

Witam.

Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry liczby: \(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}}\)

Próbowałem w taki sposób:
\(\displaystyle{ 9^9 \equiv (-1)^9 \equiv 9 \ (mod 10) \Rightarrow 9^9=10k+9 \\ 7^{9^{9^{9}}} \equiv 7^{9^{10k+9}} \equiv 7^{9^{10k} \cdot 9^9} \equiv 7^{9^{10k} (10k+9) } \equiv 7^{9^{10k} \cdot 10k} \cdot 7 ^{9^{10k+1}} \equiv (7^{10k} )^{9^{10k}} \cdot (7^9)^{9^{10k}}}}\)
Nie wiem co dalej...

Pozdrawiam, P.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Dwie ostatnie cyfry, potęgi piętrowe

Post autor: Wasilewski »

Może spróbuj wykorzystać to, że \(\displaystyle{ 7^{2} \equiv -1 (mod \ 50)}\).
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Dwie ostatnie cyfry, potęgi piętrowe

Post autor: Sylwek »

No i dodatkowo \(\displaystyle{ 7^4=2401 \equiv 1 \ (mod \ 100)}\), czyli: \(\displaystyle{ 7^{9^{9^9}}=7^{4k+1} =(7^4)^k \cdot 7 \equiv 7 \ (mod \ 100)}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Dwie ostatnie cyfry, potęgi piętrowe

Post autor: Wasilewski »

W sumie nie trzeba angażować tak wielkich liczb ;], mamy przecież:
\(\displaystyle{ x= 7^{4k+1} \equiv 7 (mod \ 25) \\
x = 7^{4k+1} \equiv -1 (mod \ 4)}\)

Mamy zatem dokładnie jedno rozwiązanie w przedziale <1,100>, a można je wskazać od razu (do sprawdzenia cztery przypadki, ale już przy pierwszym osiągamy sukces). To tak w ramach rozwinięcia mojej pierwszej myśli.
ODPOWIEDZ