Wzór na liczby pierwsze. Dowód.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Wzór na liczby pierwsze. Dowód.
Bez podstawiania to trzeba sprawdzić te liczby modulo liczby pierwsze mniejsze od \(\displaystyle{ \sqrt{150 \cdot 6 + 7}}\), czyli wystarczy pokazać, że żadna z tych liczb nie przystaje do 0 modulo:
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29
Ponieważ \(\displaystyle{ 150=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 5}\), pierwsze trzy modulo odpadają natychmiast, modulo 7 także, bo \(\displaystyle{ 150k}\) nie jest podzielne przez 7, sprawdzanie pozostałych modulo to siłownia
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29
Ponieważ \(\displaystyle{ 150=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 5}\), pierwsze trzy modulo odpadają natychmiast, modulo 7 także, bo \(\displaystyle{ 150k}\) nie jest podzielne przez 7, sprawdzanie pozostałych modulo to siłownia