Czy poniższe wyrażenie ma inne rozwiązania całkowite niż dla a=1 i k=1?
\(\displaystyle{ f(a, k) = \frac {2^{a} \cdot k}{2^{a} \cdot k -1} \cdot \sum_{i=0}^{a-1} 1,5^{i}}\)
Rozwiązania całkowite pewnej funkcji
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Rozwiązania całkowite pewnej funkcji
Dla k=0 ma. A po za tym jakbyś szukał innych to spróbuj sigmę zamienić na sume ciągu geometrycznego. Ja po kilku przekształceniach otrzymałem postać:
\(\displaystyle{ f_{(a,k)}=\frac{2k(3^{a}-2^{a})}{2^{a}k-1}}\)
Teraz, aby była to liczba całkowita mianownik musi dzielić licznik, ale mianownik nie dzieli 2 ani k (no chyba, że jest równy jeden). Zatem wystarczy zauważyć, że:
\(\displaystyle{ 2^{a}k-1|3^{a}-2^{a}}\)
No i teraz musiałbyś wykazać, że jest to prawda tylko dla a=1 lub znaleźć rozwiązania. Wieczorem pomyśle dokłądniej bo teraz sie śpieszę.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ f_{(a,k)}=\frac{2k(3^{a}-2^{a})}{2^{a}k-1}}\)
Teraz, aby była to liczba całkowita mianownik musi dzielić licznik, ale mianownik nie dzieli 2 ani k (no chyba, że jest równy jeden). Zatem wystarczy zauważyć, że:
\(\displaystyle{ 2^{a}k-1|3^{a}-2^{a}}\)
No i teraz musiałbyś wykazać, że jest to prawda tylko dla a=1 lub znaleźć rozwiązania. Wieczorem pomyśle dokłądniej bo teraz sie śpieszę.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiązania całkowite pewnej funkcji
Oczywiście ma, ale o tym rozwiązaniu wiem, szukam jeszcze innych.Artist pisze:Dla k=0 ma.
Oczywiście znam tą postać, ale z owej postaci również nic nie potrafię wywnioskować.Artist pisze:A po za tym jakbyś szukał innych to spróbuj sigmę zamienić na sume ciągu geometrycznego. Ja po kilku przekształceniach otrzymałem postać:
\(\displaystyle{ f_{(a,k)}=\frac{2k(3^{a}-2^{a})}{2^{a}k-1}}\)
No właśnie, tyle, że to jest właśnie największy problem. Stąd próbowałem to zamienić na sumę itp.Teraz, aby była to liczba całkowita mianownik musi dzielić licznik, ale mianownik nie dzieli 2 ani k (no chyba, że jest równy jeden). Zatem wystarczy zauważyć, że:
\(\displaystyle{ 2^{a}k-1|3^{a}-2^{a}}\)
No i teraz musiałbyś wykazać, że jest to prawda tylko dla a=1 lub znaleźć rozwiązania.