Znajdź liczby...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Bebeszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 cze 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Znajdź liczby...

Post autor: Bebeszek »

Pomoże mi ktoś w tym zadaniu:
Znajdź liczby wiedząc, że iloczyn dwóch różniących się o 3 liczb jest równy kwadratowi mniejszej liczby.

P.S. Jestem w 2 klasie gimnazjum.
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

Znajdź liczby...

Post autor: Tomcat »

\(\displaystyle{ a(a+3)=a^2 \\
a^2+3a=a^2 \\
3a=0}\)

To nasze liczby te to 0 i 3.
Bebeszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 cze 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Znajdź liczby...

Post autor: Bebeszek »

Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ