dowód wzoru na WSZYSTKIE dzielniki liczby naturalnej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

dowód wzoru na WSZYSTKIE dzielniki liczby naturalnej

Post autor: adacho90 »

liczba naturalna a: \(\displaystyle{ a= p_{1}^{\alpha_{1}} p_{2}^{\alpha_{2}} ... p_{r}^{\alpha_{r}}}\), gdzie liczby p i \(\displaystyle{ \alpha}\) to dowolne liczby naturalne

b- dowolny dzielnik liczby a
wzór: \(\displaystyle{ b= p_{1}^{\beta_{1}} p_{2}^{\beta_{2}} ...p_{r}^{\beta_{r}}}\) , gdzie liczby p to różne liczby pierwsze, a \(\displaystyle{ \beta}\) to dowolne liczby całkowite spełniające nierówności:

\(\displaystyle{ 0 \le \beta_{1} \le \alpha_{1}, 0 \le \beta_{2} \le \alpha_{2}, ..., 0 \le \beta_{r} \le \alpha_{r}}\)

może być dowód nie wprost
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, o 13:41 przez adacho90, łącznie zmieniany 3 razy.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

dowód wzoru na WSZYSTKIE dzielniki liczby naturalnej

Post autor: xanowron »

Co to jest \(\displaystyle{ \alpha _{i}}\)?
abc666

dowód wzoru na WSZYSTKIE dzielniki liczby naturalnej

Post autor: abc666 »

Chyba chodzi o to że \(\displaystyle{ \alpha _i}\) to potęga liczby pierwszej \(\displaystyle{ p_i}\) w rozkładzie danej liczby na czynniki pierwsze, a poprzez wzór na b można wyrazić wszystkie dzielniki tej liczby, ale niech autor się wypowie
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

dowód wzoru na WSZYSTKIE dzielniki liczby naturalnej

Post autor: adacho90 »

abc666 pisze:Chyba chodzi o to że \(\displaystyle{ \alpha _i}\) to potęga liczby pierwszej \(\displaystyle{ p_i}\) w rozkładzie danej liczby na czynniki pierwsze, a poprzez wzór na b można wyrazić wszystkie dzielniki tej liczby, ale niech autor się wypowie
tak, dokładnie o to mi chodzi, przepraszam, nie zapisałem
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

dowód wzoru na WSZYSTKIE dzielniki liczby naturalnej

Post autor: kammeleon18 »

Wszystko sie zgadza, ale czego tu dowodzić??
ODPOWIEDZ