zad.1
Rak, co w szczypcach trzymał l;iść szczawiu i strzęp trzciny, Do żaby suchą szosą szedł na imieniny,
tą samą suchą szosą podążał świerszcz Sasza
Wyruszył razem z rakiem, lecz szybko mu uciekł,
Bo o 5 metrów więcej szedł w każdej minucie.Tą suchą szosą Sasza szedł 40 minut rak zaś bohater głowny naszej opowiesci szedł tyłem z trzciną w szczypcach a zatem powoli i całe 2 godziny w drodze sie mozolił.Jak długą musiał trasę przejść na imieniny rak?
zad.2
W pewnej rodzinie co dwa lata na świat przychodziło dziecko.
a) Ile lat ma teraz najmłodsze, piąte dziecko, jesli najstarsze dziecko ma x lat?
Zad.1 i 2
-
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
Zad.1 i 2
Zad2.
ma x-10 lat
pierwsze - x
drógie - x-2.. etc
Zad1.
Rak - 120min
Sasza - 40 min
droga = y [m]
prędkośc raka = x [m/s]
\(\displaystyle{ \frac{y}{x} = 120}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{x+5} =40}\)
z układu wychodzi
80x=200
x=2.5
y=300
Odp: Rak musiał przejść 300m.
Dobrze byłoby jakby ktoś to sprawdził bo robie w pośpiechu, Pozdrawiam.
ma x-10 lat
pierwsze - x
drógie - x-2.. etc
Zad1.
Rak - 120min
Sasza - 40 min
droga = y [m]
prędkośc raka = x [m/s]
\(\displaystyle{ \frac{y}{x} = 120}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{x+5} =40}\)
z układu wychodzi
80x=200
x=2.5
y=300
Odp: Rak musiał przejść 300m.
Dobrze byłoby jakby ktoś to sprawdził bo robie w pośpiechu, Pozdrawiam.