Rozwiaz nierownosc \(\displaystyle{ 2x^{4}+x^{3}-6x^{2}+x+2>0}\)
Z gory dziekuje za pomoc;)
Rozwiaz nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Rozwiaz nierownosc
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, o 17:51 przez kamilewicz7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Rozwiaz nierownosc
z Hornera rozpisujesz
\(\displaystyle{ (x-1)(x-1)(2x^{2} +5x+2)}\)
później z delty
chyba już prosto dalej
\(\displaystyle{ (x-1)(x-1)(2x^{2} +5x+2)}\)
później z delty
chyba już prosto dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Rozwiaz nierownosc
\(\displaystyle{ (x-1)(x-1)(2x^{2} +5x+2)}\)
\(\displaystyle{ \Delta = b^2-4ac\;}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\)=9
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}}\)=\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)=-2
Odp. x=1 x=1 x=-2 x=\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta = b^2-4ac\;}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\)=9
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}}\)=\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)=-2
Odp. x=1 x=1 x=-2 x=\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy