Wykaż że dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b,c \in R}\) zachodzą nierówności:
\(\displaystyle{ (a>0 \wedge b> 0) \Rightarrow \frac{2}{\frac{1}{a}+\frac{1}{b}} \le \sqrt{ab}}\)
Wykaz nierownosc
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Wykaz nierownosc
\(\displaystyle{ \frac{2ab}{a+b} \le \sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{ab}}{a+b} \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le a-2 \sqrt{ab} +b}\)
\(\displaystyle{ 0 \le ( \sqrt{a}- \sqrt{b})^{2}}\)
Swoją drogą jest to szczególny nierówności pomiędzy średnią harmoniczną, a geometryczną, która działa także dla większej ilości składników.
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{ab}}{a+b} \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le a-2 \sqrt{ab} +b}\)
\(\displaystyle{ 0 \le ( \sqrt{a}- \sqrt{b})^{2}}\)
Swoją drogą jest to szczególny nierówności pomiędzy średnią harmoniczną, a geometryczną, która działa także dla większej ilości składników.
Wykaz nierownosc
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{ab}}{a+b} \le 1}\) Skad ci wyszła ta jedynka ? Pozniej usunales mianownik i wykorzystany wzor skroconego mnozenia. Ale nie widze skad ta jedynka i pierwiastek ;]
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Wykaz nierownosc
Przecież \(\displaystyle{ \frac{2ab}{ (a+b)\sqrt{ab} }= \frac{2 \sqrt{ab} \cdot \sqrt{ab} }{(a+b) \sqrt{ab} } = \frac{2 \sqrt{ab}}{a+b}}\)