zbiory liczbowe

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

zbiory liczbowe

Post autor: a91 »

Wstaw w miejsce kropek symbol zbioru tak,aby otrzymac zdanie prawdziwe
W ...=zbior pusty
C\(\displaystyle{ \cup}\)W=...
\(\displaystyle{ R^{+} \cap C=}\)...
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

zbiory liczbowe

Post autor: Artist »

\(\displaystyle{ C \cup W=C}\)
\(\displaystyle{ R_{+} \cap C=N}\)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

zbiory liczbowe

Post autor: xanowron »

Artist pisze:\(\displaystyle{ C \cup W=C}\)
\(\displaystyle{ R_{+} \cap C=N}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) to całkowite, a \(\displaystyle{ \mathbb{W}}\) wymierne to raczej tak:
\(\displaystyle{ \mathbb{C} \cup \mathbb{W}=\mathbb{W}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{W} \cap \mathbb{NW} = \emptyset}\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, o 18:44 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

zbiory liczbowe

Post autor: Artist »

xanowron pisze:
Artist pisze:\(\displaystyle{ C \cup W=C}\)
\(\displaystyle{ R_{+} \cap C=N}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) to naturalne, a \(\displaystyle{ \mathbb{W}}\) wymierne to raczej tak:
\(\displaystyle{ \mathbb{C} \cup \mathbb{W}=\mathbb{W}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{W} \cap \mathbb{NW} = \emptyset}\)
a91 pisze:W ...=zbior pusty
C to całkowite, N naturalne, R+ rzeczywiste dodatnie. Tak podejrzewam.

Pozdrawiam.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

zbiory liczbowe

Post autor: xanowron »

Miałem na myśli, że C do całkowite, pomyłka

Chodzi o to, że napisałeś że \(\displaystyle{ C \cup W = C}\) a powinno wyjść \(\displaystyle{ W}\) wg mnie
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

zbiory liczbowe

Post autor: Artist »

Załóżmy, że:
\(\displaystyle{ C \cup W=W}\)
Wtedy zarówno zbiór C jak i zbiór W muszą być puste. Zbiór W jest pusty z treści zadania, ale do zbioru C należy przynajmniej jeden element (-1,0,1) więc suma nie będzie zbiorem pustym. Sprzeczność.

xanowron, a91, zdefiniowała zbiór W jako zbiór pusty a nie wymiernych.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

zbiory liczbowe

Post autor: xanowron »

Chyba, że tak...
Ja to przeczytałem jako 3 przykłady i tam gdzie kropki trzeba coś wpisać
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

zbiory liczbowe

Post autor: Sylwek »

xanowron pisze:Chyba, że tak...
Ja to przeczytałem jako 3 przykłady i tam gdzie kropki trzeba coś wpisać
Moim zdaniem to słuszna interpretacja
ODPOWIEDZ